Rotfrukter - underjordens läckerheter, 2 november 2005

Symposiet om rotfrukter arrangerat av Skåneländska Gastronomiska Akademien och SLU Alnarp blev en stor succé liksom det tidigare kryddsymposiet. Cirka 250 deltagare mötte upp inför denna spännande dag. Det var framförallt branschfolk inom hotell, restaurang, storkök, bageri, konditori, dryckesverksamhet, livsmedelsproduktion, förädling, representanter för de olika vetenskapliga disciplinerna, hushållslärare, Vänföreningen samt den intresserade allmänheten.

Här fick De möjlighet att se och smaka en fullständigt unik samling av rotfrukter. Här fanns rariteter och sällsyntheter som förtjänar att återupptäckas båda av de inhemska sorterna men också av de exotiska rotsakerna, som blir allt vanligare. Där fanns Thomas Drejing, Stefan Holmström och Gert Lindh, som ersatte Erwin Lauterbach. De visade sakkunnigt på de kulinariska möjligheterna som dessa underjordens läckerheter erbjuder. Eller Jan Hedh som visade konditormästarens möjligheter när det gäller rotfrukter. Rödbetsglassen blev en stor succé! Mischa Billing visade på lyckade giftermål mellan rotsaker och drycker. Lotta Nordmarks och Berit Tannergrens initierade vägledning genom Skånes underbara rotfruktsvärld blev en utomordentlig information om odlingens villkor.

Den avslutande middagen blev höjdpunkten då Skåne Kulinar, silvermedaljörerena från Mat-OS bjöd på unika tolkningar av rotfrukter med oväntade och spännande smakbrytningar och kombinationer.

Symposiet blev mycket uppmärksammat i både press och radio och TV!

Fullständigt program finns här.